SwissQ

Kubiru S

 

Izuzetno produktivan štampač koji štampa sa rolne na rolnu

 

Visok protok uz neprikosnoveni kvalitet – to je ono što pruža Karibu S uz ultra lako upravljanje, visoku pouzdanost i veliku raznovrsnost. Sve to zahvaljujući temelju čvrstom kao stena i sveobuhvatnoj opremi.

 

 

3.4m


Širina
Za jednu i 1,6m za dvostruke rolne

 

1080 dpi


Rezolucija
Impresivni rezultati

 

330 m2/h


Produktivnost
Isplati se za tili čas

 

1


Boje pored CMYK
Beskrajne mogućnosti

 

 

Karibu, jedinstveni štampač koji štampa sa rolne na rolnu

Druga generacija mašina sa prvoklasnom tehnologijom glava za štampu za najbolji mogući kvalitet UV štampe sa rolne na rolnu. Poseduje jedinstvene funkcije koje olakšavaju rad i daju prednost nad konkurencijom.

 

Veća efikasnost

Štampač koji je jednako intuitivan kao i softver za proizvodnju. Poseduje sistem kaseta za brzo punjenje i promenu rolni. Takođe, poseduje i ugrađeni Light Box koji vrši trenutnu i kontinuiranu kontrolu backlit štampe. Zahvaljujući Mesh Kit-u mrežasta štampa je jasna  i laka bez potrebe za liner-om. Opcija dvostrane štampe je automatska i pouzdana.

 

Više pouzdanosti

Karibu je precizna, robustna i izdrživa mašina što se i očekuje prema njenim swissQprint delovima. Uz to ide i izvanredna energetska efikasnost – što je samo jedan od razloga za izuzetno nisku ukupnu cenu. Još jedan razlog za to jesu i minimalni zahtevi za održavanjem zahvaljujući kojima dostupnost sistema je na izuzetno visokom nivou.

 

Više primena

Cool LED tehnologija omogućava veliki izbor materijala. Posebno napravljen set boja dodaje završni dodir: boje su dizajnirane za štampanje rolni, nude izuzetnu fleksibilnost, adheziju i veliki gamut. Formulacija boja je u skladu sa ekološkim standardima (poseduje Greenguard Gold sertifikat), proizvodi štampani ovim bojama dozvoljeni su čak i u bolnicama.

 

Veći kvalitet

Rezolucija i kvalitet proizvodnje Karibu 2 zaustavljaju dah: 1350 dpi, svaka kapljica je postavljena precizno. Namenjena za homogene i oštre slike kod backlit štampe, fine umetnosti i foto štampe. Karibu 2 takođe omogućava i nove režime proizvodnje uz povećani učinak – pritom kvalitet ne opada.

 

Sistem kaseta

Za brzo i pouzdano upravljanje rolnama

Rolna se postavlja i spremna je za štampu za svega nekoliko minuta, uz par jednostavnih koraka. Promena posla je podjednako brza bez obzira koliko se poslovi razlikuju. Čak i operateri bez iskustva mogu lako da upravljaju sistemom kaseta:

Stavite materijal na pneumatički držač rolne, centrirajte ga i pričvrstite. Zatim, izvucite neku dužinu materijala na print bed, pričvrstite za praznu rolnu od kartona sa prednje strane i zatvorite kasete sa obe strane. Jedino što preostaje jeste da se unesu podaci i parametri materijala i štampe u Lory, softver za proizvodnju, i štampanje može da počne.

Senzori i kontrolori unutar kaseta osiguravaju zategnutost od prvog do poslednjeg metra rolne. Operater može lako da pređe na druge zadatke u međuvremenu ili da ode na pauzu dok Karibu štampa.

 

Light Box

Za inspekciju backlit štampe

Karibu je specijalista za backlit štampu. Naročito jer je ovaj štampač koji štampa sa rolne na rolnu – kao i sve swissQprint mašine – apsolutni šampion kada je u pitanju precizno pozicioniranje kapljica. Takođe, nudi režime štampe visoke rezolucije u raznim prirastima.

Za brzu i laku kontrolu backlit-a Light Box se nalazi odmah pored prostora za štampanje. Tako da ukoliko su optimizacije potrebne neće se izgubiti ni puno vremena ni materijala.

Light Box je podeljen na 48 LED segmenata. Sistem osvetljava samo određen broj koji je potreban za definisanu širinu rolne. Ukoliko je osvetljenje prejako zbog dizajna može se smanjiti intenzitet svetla.

 

Mesh Kit

Za čisto i efikasno mrežasto štampanje

Karibu omogućava štampu bez margina (full bleed) i štampu na propustljivim supstratima. Uz Mesh Kit koji je integrisan u print bed i jedna i druga vrsta štampe su jednostavne i jasne.

Sve što je potrebno jeste da se pre štampanja greda podesi sa standardne na mesh poziciju. I to je sve.

Mesh Kit sadrži dve rolne papira koji upija višak boje. Bez brige, papir nikad neće da zaprlja supstrat odozdo jer, prvo nalazi se u udubjenju a drugo upijena boja se suši za vreme štampanja. Takođe, papir se stalno pokreće, kao na pokretnoj traci. Sve što je potrebno jeste da se povremeno zamene rolne papira, na svakih 600 linearnih metara proizvodnje. Čišćenje nije potrebno.

 

Jedna ili dvostruka rolna

 

 

Za optimalnu produktivnost

Karibu prihvata rolne do 3,4 metara širine i štampanje svakog posla je precizno i pouzdano.

Naročito interesantno postaje ako rutinski obrađujete uže rolne do 1,6 metara širine. Tako na jednostavan način možete da udvostručite učinak štampanjem dve rolne jednu pored druge.

Za te svrhe Karibu poseduje opciju dvostruke rolne koja omogućava paralelnu proizvodnju dva identična ili različita dizajna. Senzori i kontrolni sistemi kontinuirano osiguravaju optimalnu zategnutost obe rolne za besprekornu paralelnu proizvodnju.

 

Opcija obostrane štampe

Za automatsku obostranu proizvodnju

Karibu može da štampa i obostrano. I to radi automatski. Pouzdan i efikasan način za proizvodnju visećih reklama, blockout banera, streč banera i obostranih postera.

Inteligentni sistem kamera kontroliše proces: sistem koristi QR kodove koji se štampaju pored slika kako bi prepoznao one fajlove koji treba da se štampaju i sa druge strane i prosleđuje informaciju do kontrole – uključujući koordinate tako da su subjekti poravnati tačno i superponirani kongruentno.

 

 

Višeslojno štampanje

Precizno pasovanje kod višeslojnog štampanja

Ukoliko štampate filmove za prozore ili druge vrste transparentnih medija, možda dvostranih slika ili teksta, onda će vam se dopasti višeslojni režim. Karibu štampa višeslojne dizajne bilo da su kao odraz u ogledalu, identični ili različiti sa preciznim pasovanjem. Ne postoji opasnost od razlivanja boje jer se svi slojevi štampaju odjednom.

Bela boja igra važnu ulogu u višeslojnoj štampi: kao overprint (boja + bela) ili underprint (bela + boja), za dan i noć (boja, bela, boja) ili za petoslojnu štampu (boja, bela, blokator, bela, boja). Karibu sa lakoćom štampa sve.

 

Tip Switch vakuum

Za kontrolu vakuuma bez napora

Operateri će postati virtuozi za rad sa vakuumom. Imaće osećaj kao da sviraju klavir ali samo jednim prstom: samo prevučete prst preko tip switch prekidača celom širinom print bed-a i tako otvarate svih 136 vakuum kanala za samo četiri sekunde (patentiranje je u toku). Kada se rolna postavi učinite to isto kako bi se zatvorili kanali sa leve i desne strane rolne. Ukoliko se koriste dve rolne isti postupak ponoviti u prostoru između rolni.

Sada vakuum možete uključiti ili isključiti i na manjim segmentima kako bi se sprečila curenja. To dozvoljava vakuumu da sigurno drži supstrat. Kako bi lakše pratili koji kanali su uključeni svaki prekidač poseduje zeleni i crveni indikator koji pokazuje otvoren ili zatvoren status.

Podešavanje vakuuma je podjednako jednostavno kao i njegovo mehaničko podešavanje.

Podešavanja se vrše u Lory softveru koji takođe osigurava pouzdano ulaganje materijala u kombinaciji sa kontrolnim sistemom mašine.

 

Lory, softver proizvodnje

Za intuitivno štampanje

Softver proizvodnje je intuitivan, logičan i orijentisan prema procesu. Korisni alati i funkcije pomažu da štampa teče efikasno i produktivno. Podešavanja koja inače zahtevaju novi RIP su sada moguća i bez toga. Grafički korisnički interfejs omogućava praćenje svakog dela i elementa proizvodnje.

Poput Karibu mašina i Lory je u potpunosti proizvod swissQprint-a. Softver je zasnovan na višedecenijskom iskustvu i dizajniran je i implementiran kao neprikosnoveno softversko rešenje. Rešenje je razvijeno bliskom saradnjom sa prodavcima RIP-ova. Rezultat je integracija Lory softvera u kompletan radni proces od početka do kraja i omogućava korišćenje punog potencijala optimizacije procesa.

Lory je zasnovan na modernoj softverskoj arhitekturi stoga je robustan i otvoren za budućnost. To predstavlja motivaciju za njegov tim inžinjera da brzo odgovaraju na promene i nove zahteve tržišta. Drugim rečima, korisnik Lory softvera ima rešenje za danas ali i za sutra.

 

Grafički korisnički interfejs

Sakupite sve poslove jednostavnim prevlačenjem na virtuelnu rolnu. Vizuelne povratne informacije konstantno stižu tako da se supstrati iskoriste u punom potencijalu. Takođe ste i fleksibilni: Lory je tu da asistira ukoliko odlučite da jedan dizajn štampate više puta na jednoj rolni ili možda klaster od više različitih dizajna. I sve to bez povratka na RIP.

 

Baza podataka materijala

Lory uključuje i bazu podataka materijala koje je testirao swissQprint i u nju se mogu dodati materijali sa kojima štamparija radi. Kada se jednom konfiguriše svaki materijal se može preuzeti u bazi ponovo i ponovo. Lory tada šalje parametre poput zategnutosti, vakuuma i debljine materijala u kontrolor mašine. To smanjuje vreme pripreme i osigurava pouzdanost procesa.

 

Statistika

Lory beleži kompletnu istoriju posla. Prikupljeni podaci pružaju informacije o svim troškovima: potrošnja boje, koliko je odštampano metara kvadratnih, vreme za koje je to odštampano itd. Na taj način Lory pomaže optimizaciju dodate vrednosti.

 

Boje

Dostupno je 9 kanala za boje

 

UV boje

Karibu koristi UV boje koje su specijalno napravljene za štampanje rolni sa velikim gamutom. One su fleksibilne i prianjaju za sve uobičajene materijale: backlit medije, tekstile, vinil filmove, banere, mreže, tapete i mnoge druge.

Prilikom njihove formulacije ispunjeni su svi ekološki standardi i procedure. Boje su izuzetno blagog mirisa i stoga su prijatne za upotrebu. Ne sadrže NVC – toksično jedinjenje koje se nalazi u većini UV boja.

Karibu boje takođe poseduju Greenguard sertifikat što znači da su u skladu sa strogim kriterijumima koji se odnose na bezbednost za decu, stare i bolesne. Prema tome, proizvodi štampani ovim bojama su bezbedni da se koriste u školama i institucijama zdravstvene zaštite. Što otvara mogućnosti novih tržišta.

 

Svetle boje

Svetla cyan, svetla magenta i svetla crna daju prirodne tonove kože, suptilne gradijente i senčenje. Pogodne su za štampanje fine umetnosti.

 

Bela, Lak

Bela, kao baza ili štampana selektivno služi za isticanje kod transparentnih ili tamnih medija. Efekat laka se može primeniti samo na deo ili celom površinom supstrata i daje vizuelni i taktilni doživljaj.

 

Procesne boje

Inkjet štampa može biti šarena poput sveta oko nas. CMYK koji je standardan za sve swissQprint sisteme je potrošan, ili prilikom inicijalnog opremanja štampača ili kasnije kada se zahtevi promene. Dostupno je devet kanala boja koji se slobodno konfigurišu.

 

Narandžasta

Narandžasta značajno proširuje gamut kada su u pitanju narandžasti i crveni tonovi. To pomaže precizniju reprodukciju korporativnih boja.

 

Neon

Privlači pažnju: neon žuta i neon roze daju senzacionalan izgled štampanim materijalima. A takođe su fluorescentni na crnom svetlu.

 

Specijalne funkcije

Kod drugih su dodaci a kod swissQprint-a su standard

X-Control

Greda Karibu-a ima dve defiisane pozicije: standarnda i mrežasta. Uz mala podešavanja može da kompenzuje greške pri ulaganju. Štaviše, X-Control olakšava režim štampanja kao na flatbed-u za probnu štampu – jednostavno se postavi materijal na štampač bez montiranja cele rolne.

 

Profitabilna LED tehnologija

LED sušenje je hladno. To znači da može da štampa i medije osetljive na toplotu. LED lampe su uvek spremne za rad, nemaju vreme zagrevanja za rad ili vreme hlađenja nakon rada. Mehanički su robustne i ne zahtevaju održavanje. LED je takođe isplativ zbog visoke dostupnosti sistema i izuzetno niskih zahteva za održavanjem.

 

Sertifikovana energetska efikasnost

swissQprint LED sistemi su dokazano energetski efikasni (ISO 20690:2018). Vlasnik ovakve mašine ne samo da ima male troškove rada mašine već i štedi vredne resurse.

 

Ekonomična i ekološka

Uz swissQprint štampate čiste savesti.

Bez ozona, skoro bez škarta i otpada, uz jako skromno održavanje uticaj na životnu sredinu je minimalan.

 

Konstantan kvalitet štampe

swissQprint štampači velikog formata su u skladu sa Fogra PSD. Mogu da se integršu u PSD radni proces i da isporučuju konstantan kvalitet štampe sa vernim rezultatima boja.

 

Totalna kontrola

Operater može da prati rad Karibu-a iz bilo kojeg kraja prostorije zahvaljujući indikatorima statusa koji se nalaze sa svake strane grede. Bar displeji se pale u različitim bojama kako bi obavestili o statusu mašine i napredovanju štampanja.

 

Specijalne funkcije

Kod drugih su dodaci a kod swissQprint-a su standard

 

Bezbednost ljudi i procesa

Ukoliko neko ili nešto prodre kroz svetlosnu zavesu koja okružuje gredu nosač glave štampača usporava kako bi upozorio ali i zaštitio operatera. U međuvremenu štampanje se nastavlja. Ne gubi se na materijalu ni na vremenu.

 

Graničnici ivica

Graničnici od nerđajućeg čelika sprečavaju prekide u radu tako što drže ivice valovitih materijala ravnim, kada se štampa jedna ali i kada se štampaju dve rolne.

 

Bez nezgoda

Crash Sensor tehnologija sprečava oštećivanje i škart materijala ukoliko je debljina materijala netačno uneta ili ako ivice materijala vire sa strane. Nosač glave se zaustavlja ukoliko postoji opasnost i kasnije nastavlja iz istovetne pozicije.

 

Čist rez

Print bed poseduje kanal za sečenje koji daje definisanu ivicu sečenja. Štampana rolna se lako odvaja, spremna za završnu obradu i isporuku. I mašina je spremna za novi posao.

 

Precizno postavljanje kapljica

Materijal sa svojom okolinom proizvodi elektrostatičko pražnjenje. Antistatičke jedinice na mašini to neutrališu tako da i najmanja kapljica boje dospeva baš tamo gde treba time stvarajući besprekornu sliku.

 

Nastavak štampanja nakon prekida

Uprkos svim predostrožnostima desio se prekid rada i to pred poslednjih nekoliko metara materijala? Nije kraj sveta. Pomoću softvera operater nastavlja štampanje baš tamo gde je prekinuto – i spašava situaciju.

 

 

Tehničke specifikacije

 

Površina štampe 3400mm
Debljina materijala Maksimum 3mm
Širina rolne Maksimum 3400mm / dvostruka rolna 2x1626mm
Težina rolne Maksimum 200kg / dvostruka rolna po 180kg
Prečnik rolne

Maksimum 380mm

Pneumatički držač rolne za prečnik jezgra 3˝

 

Oprema / Opcije

 

Sušenje UV-LED
Obostrana štampa opcija
Opcija dvostruke rolne 2x1626mm
Sistem kaseta standard
Light Box standard
Mesh Kit standard
Tip Switch Vakuum standard

 

Boje

 

Kanali boja Maksimum 9
Glave Maksimum 18
Glave po kanalu 2
Svetlo cyan, magenta i crna
Bela
Lak
Narandžasta
Neon roze, neon žuta

 

Vrste boje

 

Integrisane zalihe boja CMYK u posudama od 5 litara / bela u posudama od 5 ili od 1 litra
Boje sa UV sušenjem
Solvent-free (bez VOC-ova)
Greenguard Gold sertifikat
NVC-free
Snabdevanje belom i sistem održavanja Potpuno automatsko
Primena na otvorenom i u zatvorenom prostoru

 

Rezolucija

 

Adresabilna rezolucija Do 1080 dpi
Vizuelna rezolucija Do 2160 dpi

 

Dimenzije i težina

 

Dimenzije (dužina x širina x visina) 1,36 x 6,36 x 1,65
Težina 2000 – 2100 kg (u zavisnosti od konfiguracije)
Standardi bezbednosti U skladu sa standardima industrije

 

Uslovi za instalaciju

 

Napajanje 3 x 400V, 3L + N + PE (50/60Hz)

3 x 480V, 3L + N + PE (60Hz)

3 x 208V, 3L + PE (50/60Hz)

Odlična energetska efikassnost prema ISO 20690:2018

Raspon temperature +20°C to +30°C
Relativna vlažnost 40% do 80% bez kondenzacije

 

 

Prvoklasno nasleđe

swissQprint štampači velikog formata su sto-procentno proizvodi švajcarskog inžinjeringa. Više od 20 godina iskustva u razvoju tehnologija za ovu vrstu štampe je osnova iz koje su nastale tehnologije koje su ugrađene u Karibu mašine.

Svaka mašina se sklapa ručno, Karibu se sastoji od oko 2000 pojedinačnih delova od kojih više od 90% dolazi iz Švajcarske.

 

swissQprint daje sveobuhvatna i pouzdana rešenja

svaki element swissQprint sistema se pažljivo uklapa u vešto smišljenu celinu: od mehaničkih delova, preko kontrolnih sistema do softvera za proizvodnju. To je zato što inžinjeri koji rade na svakom pojedinačnom elementu konstantno sarađuju. Takođe, proizvodnja boja namenjena swissQprint mašinama vrši se u swissQprint laboratorijama. To je garancija da boje idu u korak sa razvojem mašina.

 

swissQprint ima predstavništva u celom svetu

Ovlašćeni predstavnici i prodajni partneri u svojim lokalnim magacinima drže potrošne materijale i rezervne delove tako da je isporuka brza, a svi tehničari prolaze trening u centrali swissQprint-a tako da je održavanje mašina ili asistencija brza, efikasna i pouzdana.